Davranışta Kontrast ve Psikolojik Tepkisellik

Yayınlandı: Şubat 27, 2012 / Eğitim Bilimlerinde Karıştırılan Kavramlar

Davranışta Kontrast(Zıtlık):

1-Bir ayırt edici uyarıcı durumunda davranışın pekiştirilmesiyle davranışta artma, pekiştirilmeme durumunda azalma görülmesidir. Örneğin 1000 tl maaş alan birinin; maaşı 800 tl ye düşürülürse performansında azalma (Negatif Davranışta Kontrast), 1200 tl ye çıkarılırsa performansında artma (Pozitif Davranışta Kontrast) gözlenecektir.

2-ilk önce organizma bir uyarıcı genellemesi yapar. Yani farklı durumlara aynı tepkiyi verir. Bu farklı durumların birinde davranış ceza ile sonuçlanırsa bir daha aynı tepkiyi vermezken diğer uyarıcı durumuna verdiği tepkide bir artış gözlenir. Örneğin evde istediklerini ağlayarak yaptırabilen bir çocuk, okula başladıktan sonra kısa bir süre içinde aynı davranışın işe yaramadığını öğrenir ve okulda istediklerini ağlayarak yaptırmaktan vazgeçer. Buna karşın evde ağlayarak istediklerini yaptırmaya çalışma sıklığında bir artma görülür.

————————————————————————————————-

Psikolojik Tepkisellik:

Seçim özgürlüğü dış etmenlerle kısıtlandığında kaybedilen özgürlüğü yeniden kazanma ve kaybı önleme amaçlı yapılan davranışlar düzenlemeler veya dayatmalar karşısında, özgürlük ve özerklik şeklinde beliren caydırıcı duygusal bir tepkidir. Bu tepki, özellikle bireylerin belirli bir görüş ya da davranışa kendisini zorunlu hissettiğinde yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle özgürlükteki bir azalmanın tekrar elde edilebilmesi amacıyla ortaya konulan davranışlara psikolojik tepkisellik denir.

Davranışta kontrast,davranışçı yaklaşımın kullandığı bir kavram, psikolojik tepkisellik ise varoluşçu yaklaşımda daha çok kullanılan bir kavrammış.


Yorum bırakın